Čo s trávnikom na jar

Len si to tak predstavte. Večerné slniečko už svieti nízko nad obzorom a záhradu zaplavuje červenkastá obloha. Vzduchom sa nesie ľahké svišťanie lístia a Vaše holé nohy prechádzajú sviežim zeleným trávnikom. To je ale pohodička… A teraz sa zastavte! Na chvíľu sa preberte a spravte si na záhrade taký trávnik ako z Vášho sna. Vonkajšia teplota už stúpla nad 10°C a nastal  čas na jarné oživenie trávnika po zimnom období. Čím by sme mali začať? 

Ak sa o trávnik staráte správne, tak ste na jeseň svoj trávnik pokosili na výšku okolo 5 cm a vyzbierali všetko napadané lístie. Takže ste ho teraz na jar našli bez nepekných hnedých škvŕn, hniloby a plesní. Výborne, máte o starosť menej.

Po zime sa musí trávnik nadýchnuť

Trávnik celú zimu čakal kým sa do neho zaryjú ostré nože vertikutátora. Ale pozor! Nie príliš hlboko, stačí 2-3mm do hĺbky, aby sme narušili vrstvu, ktorá sa počas zimi vytvorila. Tá bráni prístupu vody, vzduchu a živín k trávnym koreňom. Súčasne sa porušia korienky trávy, čo ich povzbudí k vetveniu.

Vyhrabaný materiál zozbierajte a pokiaľ sa na trávniku objavia nejaké prázdne miesta, zasejte ho  trávnym semenom. Nech je to v lete bez fliačikov.

Nezabudnite pohnonjiť

Keď trávniku chýbajú tie správne živiny, nemôže rásť do krásy. Aby bol okrasný trávnik hustý a sýto zelený, potrebuje dodávať vo veľkom množstve predovšetkým dusík – N, ale aj ostatné živiny. Tieto živiny mu tiež pomôžu proti rôznym chorobám a plesniam. A nezabúdajte, jedno hnojenie nestačí. Hnojiť by ste mali ešte aj počas leta.

Môžeme kosiť

Hotovo, pripravené, budete mať krásny trávnik. Ďalej stačí raz za týždeň naštartovať kosačku a pobehať záhradu sem a tam. Práve vďaka pravidelnému koseniu váš trávnik hustne a vytláčajú sa buriny.

Ešte tu máme pre Vás jedno upozornenie. Kosenie až príliš nakrátko vedie k usychaniu odhalených korienkov a zožltnutiu trávnika. Takže kosenie na 4 cm bude pre podmienky u vás na záhrade tak akurát.

Traba ho aj dobre polievať

Rozdiel medzi zalievaným trávnikom a trávnikom bez zálievky môže byť markantný. Stačí pár skutočne teplých slnečných dní. Korene mnohých tráv nesiahajú príliš hlboko, čo znamená, že dlhšie trvajúce suchá dávajú trávniku poriadne zabrať. Akonáhle ho časť suchom zožltne a zhnedne, už len ťažko dorastie do plnej krásy. Preto je pre krásne zelené trávnik dôležitá pravidelná a výdatná zálievka. Bez nej sa počas slnečných letných dní krásne zeleného trávnika nedočkáte.